Η ηγεσία είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μπορεί κανείς να επικοινωνήσει, να αναπτύξει και να συνειδητοποιήσει στην πορεία του στη ζωή. Οι 3 κανόνες ηγεσίας θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις γραμμή μια και καλή.
Για κάποιους που δεν έχουν ταλέντο ή την απαραίτητη γνώση στο να διακρίνουν πότε εφαρμόζεται η σωστή ηγεσία, το να ηγηθούν οι ίδιοι φαίνεται κάτι το απίθανο μπορεί και αδιάφορο. Το άρθρο όμως αυτό δεν είναι για τους αδιάφορους. Είναι για τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα στο πως να ηγηθούν σωστά και ηθικά στους άλλους.
Αν λοιπόν είσαι ένα από αυτά τα άτομα που έχουν ταλέντο και θέλουν να ηγηθούν με ηθικό τρόπο, συνέχισε να διαβάζεις γιατί θα σου αποκαλύψω 3 σημαντικούς κανόνες ηγεσίας που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις γιατί η εφαρμογή τους, θα σε βοηθήσει τρομερά στην εικόνα σου. Και αν είσαι καινούριος στο κανάλι αυτό και σου αρέσει τέτοιου είδους περιεχόμενο, σκέψου να πατήσεις το κουμπάκι της εγγραφής.
Η Ηγεσία στην Ελλάδα
Ειδικά στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει πολύ λανθασμένα την έννοια της ηγεσίας. Να ξεκινήσω το άρθρο λοιπόν λέγοντας ότι για να θέλεις να εφαρμόσεις τις αρχές της ηγεσίας σωστά, θα πρέπει να ξέρεις και να κατανοείς τι ακριβώς είναι και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί σε πρώτο επίπεδο. Αρχίκα να ξεκαθαρίσουμε ότι η ηγεσία δεν επικεντρώνεται μόνο στην πολιτική. Οι περισσότεροι αρχάριοι όταν ακούν τη λέξη ηγεσία συνδυάζουν την έννοια της, με την πολιτική ή με την εξουσία και αυτό είναι σοβαρό λάθος.
Η πολιτική είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει ηγεσία. Καλά παραδείγματα στο που μπορεί να εφαρμοστεί ηγεσία είναι, η επιχειρηματικότητα, τα ομαδικά αθλήματα, ο στρατός, το μεγάλωμα των παιδιών, η εκπαίδευση, το coaching, η προσωπική ανάπτυξη κ.α. Βλέπετε λοιπόν ότι η ηγεσία είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα το οποίο μάλιστα έχει εφαρμογή ακόμα και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Και φυσικά ο πρώτος κανόνας είναι. Η ηγεσία είναι πρακτική που μαθαίνεται και πριν εφαρμοστεί σε άλλους, πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί στον εαυτό μας.
Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω γιατί είναι ζωτικής σημασίας. Τι σημαίνει το να ηγηθούμε του εαυτού μας; Στον κόσμο που ζούμε υπάρχουν τρομερές αποσπάσεις προσοχής που εύκολα μπορούν μας βγάλουν εκτός του σημαντικού μας προγράμματος. Είτε αυτό είναι τα γλυκά που μας βγάζουν εκτός διατροφής, είτε αυτό είναι facebook και social media που κλεύουν τη ζωή κάτω από τα πόδια μας. Εμείς καλούμαστε να ηγηθούμε στον εαυτό μας και να μην τον αφήσουμε να πέσει εύκολα σε αυτές τις παγίδες.
Η ηγεσία δηλαδή έχει να κάνει με την πειθαρχία.
Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις στην φαρέτρα σου το όπλο της αυτοπειθαρχίας πριν καν βάλεις με το μυαλό σου να ηγηθείς σε άλλον άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό να μείνω για λίγο σε αυτό το θέμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ίχνος πειθαρχίας, ζουν μια ζωή μέσα στη νωθρότητα και όμως παρόλα αυτά το σύστημα τους επιβραβεύει με το να τους δίνει κάποια θέση που δεν αξίζουν. Όταν κάποιος έχει κάτι που δεν του αξίζει και μάλιστα αυτό το κάτι είναι ηγετικής σημασίας θέση, δημιουργούνται τρομερά προβλήματα.
Σχέση Ηγεσίας με Εξουσία
Ο Αβραάμ Λινκολν έχει πει “Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία.” Με την εξουσία, έρχονται ευθύνες. Αντίστοιχα και με την ηγεσία έρχεται τρομερή ευθύνη. Σας είπα πως εξουσία και ηγεσία δεν είναι το ίδιο όμως αρκετές φορές το ένα φέρνει ή συμπληρώνει το άλλο.
Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να πειθαρχίσει ούτε στο σώμα του, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να εξασκήσει σωστή ηγεσία. Εδώ είναι καλή στιγμή να ξεκαθαρίσω κάτι. Προσωπικά δε θεωρώ ότι το να θέλει κάποιος να ηγηθεί σε άλλον ή να ηγηθεί μέσα σε μια ομάδα ή ακόμα και στο λαό είναι κάτι το κατακριτέο. Τουναντίον θαυμάζω κάποιον που έχει τα κότσια και το ταλέντο και θέλει να το κάνει.
Το λάθος όμως είναι το να θέλει να ηγηθεί χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή του, ή χωρίς να λάβει αντίστοιχη γνώση. Εκεί είναι που αντιτίθεμαι και αυτή είναι η γενική μου θέση στο συγκεκριμένο θέμα που απλά ήθελα να την ξεκαθαρίσω. Οπότε αν επιθυμείς να ασκήσεις ηγεσία, έχε στο νου σου ότι η προσωπική σου ανάπτυξη προ-ηγείται και φυσικά μην περιμένεις από ένα απλό άρθρο να πάρεις όλα όσα χρειάζονται έτσι;
Υπάρχουν άτομα που χρεώνουν εκατομμύρια για να μάθουν στους άλλους πως να ηγηθούν σωστά και οι σωστοί πολιτικοί γνωρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου coach ή θα έχουν λάβει τέτοια εκπαίδευση μέσα στα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Harvard ή το Yale.
Διαφορές Ηγεσίας – Μανατζμεντ
Η σωστή ηγεσία λοιπόν είναι ένα τεράστιο ζήτημα και ακόμα και τώρα κάποιοι δεν το κατανοούν πλήρως. Παρακάτω θα σας δώσω αυτό που χρειάζεται να ξέρετε για να είναι εντελώς ξεκάθαρο το τοπίο στο νου σας. Για να μπορέσω να το κάνω αυτό πρέπει να δείξω τις διαφορές ηγεσίας με management. Αρχικά η πιο μεγάλη τους διαφορά είναι ότι η ηγεσία εφαρμόζεται σε καταστάσεις που υπάρχει εξέλιξη ενώ το μανατζμεντ εφαρμόζεται σε πιο στάσιμες καταστάσεις.
Η ηγεσία έχει να κάνει με το νου ενώ το μάνατζμεντ με το σώμα, με τη μάζα.
Για να μπορέσεις να χειριστείς έξυπνα τα άτομα που ασχολούνται με την προσωπική τους βελτίωση πρέπει να εξασκήσεις ηγεσία. Αντίθετα αν έχεις να κάνεις με πιο στατικά άτομα που δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη τους, τότε χρησιμοποίησε τεχνικές μανατζμεντ.
Αν έχεις επιχείρηση που βρίσκεται μέσα στο φοβερό ανταγωνισμό και καινοτομία, τότε χρειάζεσαι ηγεσία. Αν όμως η αγορά στην οποία βρίσκεσαι είναι σταθερή και δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τότε χρησιμοποίησε μανατζμεντ.
Εδώ είναι καλή στιγμή να πάρουμε ένα παράδειγμα. Θα πάρω το παράδειγμα του στρατού γιατί ο στρατός μπορεί να ανήκει και στις δύο παραπάνω κατηγορίες αναλόγως με την κατάσταση της χώρας. Ο στρατός σε περίοδο ειρήνης είναι μια στατική κατάσταση, δεν υπάρχει μεγάλη καινοτομία και δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές αν εξαιρέσεις φυσικά το γεγονός ότι τα άτομα αλλάζουν συνεχώς κάθε εννιά η δώδεκα μήνες.
Επίσης το σύστημα είναι έτσι ώστε τα άτομα δύσκολα να μπορέσουν να εξελιχθούν και να μεταμορφωθούν, γι’αυτό και το management έχει μεγαλύτερη και καλύτερη εφαρμογή. Γι’αυτό και συμπεριφέρονται σε όλους το ίδιο, αυτό είναι που θέλουν ουσιαστικά. Αν όμως η χώρα, προσέξτε το αυτό, αν όμως η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου που είναι μια κατάσταση η οποία φέρνει τρομερές αναταραχές κανείς δε γνωρίζει τίποτα και όλα γίνονται ρευστά; Εκεί είναι που θέλει ηγέτη.
Πως γίνονται οι ηγέτες
Πάμε τώρα σε εσένα. Σε ρωτάω, τι θα έκανες σε μια τρομερά δύσκολη κατάσταση που θα άλλαζε τον τρόπο της ζωής σου; Αν έχεις φυσικά περάσει κάτι και θέλεις να το μοιραστείς, μπορείς να το κάνεις στα σχόλια από κάτω. Αν όχι όμως θέλω να αναλογιστείς. Τι θα έκανες σε μια περίπτωση που θα σε έβγαζε εντελώς εκτός από τα νερά σου και το πρόγραμμα σου;
Τι θα έκανες αν χρειαζόταν εσύ να πληρώσεις όλους τους λογαριασμούς στο σπίτι σου για παράδειγμα;
Από τον τρόπο που θα έπραττες σε μια τέτοια κατάσταση, θα βλέπαμε αν έχεις ηγετικά χαρακτηριστικά επάνω σου. Όταν δηλαδή από μια στατική κατάσταση μεταβαίνουμε σε μια ταχαίως εξελισσόμενη κατάσταση για τον οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον, εκεί χρειαζόμαστε ηγέτη.
Και εκεί είναι που φαίνονται τα δείγματα ενός ηγέτη. Και ο κόσμος έχει τρομερή ανάγκη για έναν σωστό και ηθικό ηγέτη. Υπάρχει τρομερή ζήτηση στην κατηγορία αυτήν. Οπότε αυτό που θέλω να κρατήσε είναι ότι η ηγεσία δεν έχει σχέση με το μανατζημεντ. Για την ακρίβεια ένας καλός μάνατζερ δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλός ηγέτης και ένας καλός ηγέτης δε σημαίνει ότι είναι καλός μάνατζερ.
Οι περισσότεροι που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο δεν είναι ηγέτες αλλά μάνατζερ που νομίζουν πως είναι ηγέτες. Οπότε ο κανόνας νούμερο δύο είναι: Η ηγεσία είναι για καταστάσεις εξελισσόμενες, το μάνατζμεντ για πιο σταθερές καταστάσεις. Ηγεσία και μανατζμεντ, εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους.
Εξουσία λόγω θέσης
Πάμε να συνεχίσουμε με τον κανόνα νούμερο τρία. Εξουσία λόγω θέσης. Είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος όταν του δοθεί μία σημαντική θέση, όμως αντίστοιχα αυτό είναι και το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και εκεί πέφτουν στην παγίδα. Η θέση είναι γλυκιά. Η εξουσία είναι γλυκιά. Το να ασκήσεις εξουσία λόγω θέσης όμως, είναι το εύκολο. Το να ασκήσεις ηγεσία και να ξέρεις πως λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχολογία και να χρησιμοποιείς αυτή τη γνώση ηθικά για να βοηθήσεις τους ανθρώπους σου, αυτό είναι το πολύ δύσκολο γι’αυτό και βλέπετε ότι υπάρχει τρομερή έλλειψη σε τέτοια άτομα.
Οπότε ο κανόνας νούμερο τρία λέει ότι η εξουσία λόγο θέσης είναι το να αποκτήσει κάποιος μια θέση με τον χ,ψ τρόπο και να πιστέψει ότι πρέπει να τον υπακούσουν οι άλλοι επειδή και μόνο έχει αυτήν τη θέση. Αν τώρα βρίσκεσαι σε αυτήν την κατηγορία, αυτό που έχω να σου πω είναι το να μην συνεχίσεις να πέφτεις σε αυτήν την παγίδα.
Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι άνθρωποι δε ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν τους έρχεται μια τέτοια θέση.
Οπότε, παραδέξου ότι δε ξέρεις και μετά όταν θα ψάξεις να δεις τι κάνουν οι άλλοι, τότε είναι που θα γίνεις πιο δεκτικός στη μάθηση και βασικά θα μάθεις κιόλας. Και αυτό είναι ο τέταρτος bonus κανόνας που θέλω να κρατήσεις. Όταν κάτι δε ξέρεις, ως ηγέτης, παράδεξου ότι δεν το ξέρεις γιατί τότε είναι που θα αφήσεις περιθώριο για να μάθεις.
Δεν είναι κακό να μη ξέρεις τα πάντα, δε πιστεύω κιόλας πως υπάρχει άνθρωπος που τα ξέρει. Κακό όμως είναι να περάσεις την ιδέα στον κόσμο ότι ξέρεις. Να μη ξέρεις τίποτα και να τα κάνεις μαντάρα από την άγνοια σου. Γιατί μετά θα κληθείς ως ηγέτης να αναλάβεις ευθύνη. Και αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό πετυχημένων ηγετών που σηκώνει πολύ συζήτηση όμως θα το αφήσουμε όμως για άλλη μέρα.
Επίλογος
Αν σου άρεσε το άρθρο και έχεις κάτι να προσθέσεις, παρακαλώ γράψε μου το σχόλιο σου από κάτω. Η ερώτηση που θέλω να απαντήσεις για σήμερα είναι, τι πιστεύεις με 2-3 λέξεις ότι κάνει έναν ηγέτη. Αυτό ίσως να είναι το επόμενο βίντεο που θα φτιάξω στην κατηγορία τη ηγεσίας και ζητώ οπότε τη βοήθεια σου. Τι πιστεύεις ότι φτιάχνει έναν ηγέτη; Τι χαρακτηριστικά έχει; Στα σχόλια από κάτω.