Terry Hatziieremias Experience

Terry Hatziieremias

Τα 10 είδη της νοημοσύνης

Το 1983 ο Howard Gardner στο βιβλίο του Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, διατύπωσε τη θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης σύφμωνα με την οποία η νοημοσύνη χωρίζεται σε εννέα είδη τα οποία συνέονται με διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο.

Αν δεν είσαι καλός στα μαθηματικά ή την έκθεση λοιπόν μην ανησυχείς, γιατί υπάρχουν άλλα 7 είδη νοημοσύνης που μπορεί να έχεις πολύ περισσότερο ανεπτυγμένα. H ευφυϊα μας δεν είναι κάτι που δεν επιδέχεται εξέλιξη αλλά αναπτύσεται συνεχώς όσο την δουλεύουμε.

Μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να επικεντρώνεται περισσότερο στην μαθηματική νοημοσύνη και στην λεκτική νοημοσύνη όμως όπως είπε και ο Αινστάιν, είναι μάταιο να βάλεις ένα ψάρι να ανέβει ένα δέντρο!

Θεωρία Πολλαπλής Νοημοσύνης – Η νοημοσύνη σε 9 διαφορετικά είδη

1.Μαθηματική – Λογική νοημοσύνη

Τα άτομα που έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μαθηματική νοημοσύνη καταλαβαίνουν καλύτερα πως λειτουργούν τα συστήματα. Βλέπουν καθαρά τις αναλογίες αλλά και το πως αλληλοεπηρρεάζονται τα φαινόμενα μεταξύ τους.

Και επειδή πάντα βλέπω τα πράγματα και από την προοπτική της επιτυχίας, θέλω να σας πω ότι ποτέ αυτά τα άτομα δεν μπόρεσαν να ηγηθούν! Πάντα βρίσκονται κάτω από έναν που τους κάνει κουμάντο γιατί είναι πάρα πολύ καλοί στο να δέχονται και να εκτελούν εντολές.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην Ελλάδα του σήμερα. Οι περισσότεροι πολιτικοί βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. (Μάλλον γι’αυτό τους κάνουν κουμάντο άλλοι)

2.Λεκτική – Γλωσσική νοημοσύνη

Η ικανότητα σου στην επικοινωνία γραπτή ή προφορική. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μαθαίνουν πολύ γρηγορότερα ξένες γλώσσες για παράδειγμα. Επίσης υπάρχουν άτομα με τεράστιο ταλέντο στο γράψιμο. Να θυμάσαι όμως ότι όταν κάτι το δουλεύεις δεν έχει κανένα νόημα το ταλέντο!

Οι Έλληνες φιλόσοφοι βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Οι ρήτορες και οι speakers το ίδιο! Αν θέλεις να γίνεις καλύτερος σε αυτό το είδος νοημοσύνης τότε πρέπει να ξεκινήσεις να ακονίζεις τον εγκέφαλο σου διαβάζοντας ή γράφοντας. Θεωρώ ότι κάνει πολύ καλό στην προσωπική εξέλιξη το να γράφουμε σε καθημερινή βάση.

3.Υπαρξιακή νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης το έχουν οι άνθρωποι που προβληματίζονται με θέματα καλού κακού, λάθος σωστού κτλπ. Ο Σωκράτης βρισκόταν σε αυτήν την κατηγορία όπως και ο Επίκουρος.

Δεν ξέρω να σου πω αν είναι καλό ή κακό κάτι τέτοιο όμως πιστεύω ότι όταν προβληματίζεσαι θετικά πάνω σε κάτι δύσκολο, τότε οι εγκεφαλικοί σου νευρώνες πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας τέτοιος προβληματισμός είναι εντελώς διαφορετικός από τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά βάση στη ζωή.

4.Χωρική νοημοσύνη

Τα άτομα με χωρική νοημοσύνη καταλαβάινουν ακριβώς το πόσο χώρο έχουν για να κινηθούν. Επίσης έχουν πολύ καλό προσανατολισμό και προσαρμόζονται εύκολα στα νέα περιβάλλοντα. Η προσαρμόστικότητα είναι θέμα εξυπνάδας λένε και να που είναι αληθές.

Θα πω κάτι σημαντικό τώρα. Για όσους δεν γνωρίζουν, έχω αναπτύξει την δική μου θεωρία ψυχολογίας, την θεωρία της πολυδιάστατης αντίληψης. Αν σκεφτεί κανείς λογικά η θεωρία της πολυδιάστατης αντίληψης είναι μια θεωρία που στηρίζεται σε αυτά τα είδη νοημοσύνης. Η χωρική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για την αντίληψη μας διότι η διαφορετική προοπτική μας δίνει και διαφορετική αντίληψη.

Το να μπορέις να έχεις την ικανότητα να φαντάζεσαι με τη δύναμη του μυαλού σου, διαφορετικές προοπτικές είναι γιατί έχεις ανεπτυγμένη την χωρική σου νοημοσύνη. Βάση της θεωρίας μου, αυτό σε φέρνει πιο κοντά στην πολυδιάστατη αντίληψη. (Αν θες να μάθεις περισσότερα για την θεωρία μου και πως μπορεί να σε βοηθήσει μπες στο www.morning.gr και βάλε τα στοιχεία σου. Θα σου έρθουν 3 βίντεο ρουκέτες που θα σου αλλάξουν τη ζωή!)

5.Σωματική – Κιναισθητική νοημοσύνη

Πολύ σημαντικό είδος νοημοσύνης που το δουλεύεις μια ζωή. Πρέπει οπωσδήποτε οι άνθρωποι να δουλεύουν με το σώμα τους ώστε να το διατηρούν υγιές. Σωματική νοημοσύνη δεν θα πρέπει να έχουν μόνο οι αθλητές, χορευτές και όλοι όσοι η δουλειά τους έχει να κάνει με το σώμα.

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι δυνατοί σε αυτόν τον τομέα και ο μόνος τρόπος να το πετύχει κανείς αυτό είναι με προπόνηση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος. Είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα σου, την υγεία σου αλλά και τον εγκέφαλο σου, να ασκείσαι καθημερινά.

Αν έχεις γεννηθεί με περισσότερη κιναισθητική νοημοσύνη υπάρχει ένα ενδεχόμενο να είσαι ανυπόμονος. Δεν γνωρίζω αν αυτό αποδυκνείεται επιστημονικά όμως από εμπειρικής άποψης βλέπω άτομα που δεν μπορούν να καθήσουν ήσυχοι στην σχολική αίθουσα για πάνω από 20 λεπτά. Υπάρχει περίπτωση ADHD και το καλύτερο φάρμακο για σένα είναι ο διαλογισμός! Η προπόνηση σου δηλαδή θα πρέπει να γίνει και εσωτερική! Έχω γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο για τα οφέλη του διαλογισμού, οπότε αν είσαι σε αυτήν την κατηγορία παρακαλώ διάβασε το!

6.Μουσική νοημοσύνη

Οκ μουσική νοημοσύνη. Το καταλαβάινεται και μόνοι σας αυτό. Κάτι που θέλω να πω όμως εδώ είναι πως αυτά τα άτομα με μουσική νοημοσύνη πολλές φορές τα παρεξηγούν και τα χλευάζουν ίσως. Αν έχεις ένα τέτοιο άτομο στην οικογένεια σου και δεν έχει μπλέξει με κακές παρέες, τότε πρέπει να βρεις έναν έξυπνο τρόπο να το προωθήσεις και να του αυξήσεις την αυτοπεποίθηση.

Αντίστοιχα αν είσαι εσύ ένα τέτοιο άτομο τότε πρέπει να κάνεις κάτι έξυπνο. Η μουσική νοημοσύνη από μόνη της δεν φτάνει στο να πετύχεις στον κόσμο του σήμερα ούτε 1% γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να την εκτιμήσουν. Πρέπει να κάνεις αυτό που δεν κάνουν όλοι οι άλλοι και να βγεις από την εσωστρέφεια σου. Οι περισσότεροι δημιουργοί είναι εσωστρεφής και κλείνονται στον εαυτό τους.

Και εκεί είναι που χάνουν το παιχνίδι της ζωής. Πρέπει να δείξεις το ταλέντο σου. Αν το ταλέντο σου το ξέρουν μόνο ο 4 τοίχοι του δωματίου σου άστο, παράτα το, πήγαινε να γίνεις υπάλληλος κάπου. Αυτό στο λέω γιατί θέλω το καλό σου. Προσπάθησε να είσαι πρακτικός και έξυπνος, και βρες τρόπο να παίρνεις χρήματα από διαφημίσεις και χορηγίες. Δείξε με θάρρος τη δουλειά σου.

7.Διαπροσωπική νοημοσύνη

Η νοημοσύνη που έχουν τα άτομα που ηγούνται. Να καταλαβαίνεις 100% τους άλλους και να τους οδηγείς εσύ στο να πάρουν αποφάσεις χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός. Αν βλέπεις Games of Thrones θα αγαπήσεις το παρακάτω. Δες αυτό το βίντεο από ένα κανάλι που μ’αρέσει πολύ το Charisma on Command, που λέει για το πως ο Littlefinger ελέγχει την κατάσταση στο παιχνίδι και νικά.

Ο χαρακτήρας αυτός έχει διαπροσπωική νοημοσύνη και ο Charlie στο βίντεο του μιλάει ακριβώς γι’αυτό. Ακόμα και να μην βλέπεις την σειρά, αν γνωρίζεις αγγλικά, δες το βίντεο για να καταλάβεις πως λειτουργεί η διαπροσωπική νοημοσύνη.

Οι ηγέτες, οι καλοί πωλητές, οι online marketers, οι YouTubers, έχουν ανεπτυγμένη την διαπροσωπική τους νοημοσύνη! Ξέρουν πως σκέφτεται ο άλλος και του δίνουν ακριβώς αυτό που θέλει. Αυτού του είδους η νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για τα άτομα που θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο με τη ζωή τους.

Αν υπάρξει ζήτηση υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω ένα online course πάνω στο θέμα αυτό.

8.Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Ίσως από τα πιο σημαντικά είδη νοημοσύνης από την προοπτική της επιτυχίας στη ζωή. Το να ξέρεις τον εαυτό σου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σου. Να γνωρίζεις τα είδη της νοημοσύνης από το άρθρο αυτό και να ξέρεις τι έχεις ανεπτυγμένο και τι πρέπει να επικεντρωθείς στο να ανατύξεις και να εξελίξεις!

Αυτού του είδους νοημοσύνη την έχουν εσωστρεφή άτομα που βρίσκουν την χαρά στην μοναξιά και που είναι τελειομανής! Αν είσαι τελειομανής πρέπει να το δουλέψεις πολύ γιατί πίσω από αυτό κρύβεται φόβος. Η τελειομανία είναι δικαιολογία που κρύβει τον φόβο της απόρριψης!

Αυτογνωσία είναι μια πολύ buzz λέξη που ακούγεται πολύ τελευταία αλλά λίγοι γνωρίζουν πως η αυτογνωσία έχει επίπεδα. Όπως και η πολυδιάστατη αντίληψη θεωρώ ότι αν κάποιος δεν έχει αναπτύξει πολυδιάστατα την αντίληψη του, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τα επίπεδα που έχει η αυτογνωσία. Λίγο ψαγμένο αλλά είσαι στο blog μου! Τι περίμενες;!

9.Φυσιοκρατική νοημοσύνη

Η ικανότητα του να ξεχωρίζεις στην φύση τι είναι τι. Αν πιάσεις κάτι γνωρίζεις αν αυτό το κάτι τρώγεται ή όχι; Στα παλιά τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι ήταν experts σε αυτήν την νοημοσύνη. Στην Ελλάδα επειδή έχουμε επαφή με τη φύση είμαστε σε καλό επίπεδο.

Σε σχολεία στην Αμερική δώσαν ερωτηματολόγια σε παιδάκια και τα ρωτούσαν αν τα burgers βγαίνουν από δέντρο ή θάμνο. Τα παιδάκια απαντούσαν από δέντρο! (Γι’αυτό μάλλον όταν πάει ένας Έλληνας στην Αμερική γίνεται αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος!)

Οι άνθρωποι με φυσιοκρατική νοημοσύνη μπορούν να καταλαβαίνουν σωστά τις αλλαγές του καιρού και να προβλέπουν ακόμα και τι καιρό θα κάνει! Επίσης γνωρίζουν πολλά από την φύση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χωριά της Ελλάδος φαίνεται ότι έχουν φυσιοκρατική νοημοσύνη. Οι καλοί μάγειρες αντίστοιχα βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.

Το πρόβλημα όμως με αυτά τα άτομα είναι ότι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα. Αν μιλήσεις με ένα παιδί από χωριό θα δεις ότι έχει αυτόν τον εγωισμό. Δείτε επίσης τον Κάρολο Δαρβίνο. Τα λάθη που έκανε είναι ανεπίτρεπτα και η πλάκα είναι ότι κάποιοι πίθηκοι ακόμα πιστεύουν ότι άνθρωπος είναι η εξέλιξη του πιθήκου.

10.Συναισθηματική νοημοσύνη

Σας είπα ότι τα είδη νοημοσύνης είναι εννέα! Ναι, το 1983 όταν βγήκε το βιβλίο ήταν 9.

Τώρα όμως, η θεωρία εξελίσσεται συνεχώς. Ένας άνθρωπος που είναι εν ζωή και έχει κάνει καταπληκτική δουλειά είναι ο Daniel Goleman με το βιβλίο που έκανε πάταγο Συναισθηματική ΝοημοσύνηΤο βιβλίο υπάρχει και στα Ελληνικά και νομίζω πως πρέπει να το αγοράσετε και να το διαβάσετε.

Η συναισθηματική νοημοσύνη λέει ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που νιώθει αλλά και πιο σημαντικά τα συναισθήματα των άλλων. Άτομα που ηγούνται, έχουν ανεπτυγμένη την συναισθηματική τους νοημοσύνη. Φαίνεται οι γυναίκες να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους άντρες σε αυτόν τον τομέα. Στην Αμερική πλέον δεν δίνουν βάση στα test IQ διότι για την ανάπτυξη ηγετών γνωρίζουν πως χρειάζεται πολύ περισσότερο το EQ!

Επίλογος

Όλοι έχουμε κάποια είδη νοημοσύνης περισσότερο ανεπτυγμένα από κάποια άλλα και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι κάποιο είδος υπερισχύει. Στο τέλος της μέρας είναι καλό να γνωρίζουμε τα θετικά και αρνητικά μας σημεία με την προοπτική του να εξελίξουμε τα αρνητικά μας!

Αν έχεις να συμπληρώσεις κάτι παρακαλώ στα σχόλια από κάτω!

Μη ξεχάσεις να κάνεις Like στη σελίδα στο Facebook, να μπεις στην κοινότητα στο Facebook Group και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΙΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:

Τα μυστικά του χρήματος και του πλούτου που δεν θέλουν να ξέρουμε! Η σειρά είναι σε βίντεο και από τη στιγμή που βάζεις τα στοιχεία σου παρακάτω, έρχεται στο email που δίνεις το πρώτο βίντεο. Είναι εντελώς δωρεάν και έχει βοηθήσει πάνω από 5000 Έλληνες. Συμπλήρωσε τη φόρμα με τα αληθινά σου στοιχεία και πάρε σήμερα κιόλας δωρεάν πρόσβαση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Eleftheros+

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο private forum του Terry Hatziieremias και γράψε αυτό που σκέφτεσαι με άνεση και απόλυτη ελευθερία. Πάτησε το κουμπί και κάνε την εγγραφή σου εντελώς δωρεάν!

TERRY ON X

Twitter: @hatziieremias

TERRY ON INSTAGRAM

Instagram Handle: @terryhatziieremias_official

περισσοτερα αρθρα

Scroll to Top
τι αποτελεσμα θελεισ να πετυχεισ σημερα;

κλείσε μια συνεδρία coaching μαζί μου σήμερα