Terry Hatziieremias Experience

Terry Hatziieremias

Πως να διαβάζεις τους ανθρώπους

Η ικανότητα του να διαβάζεις τους ανθρώπους είναι κρίσιμη σε επιχειρηματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η γλώσσα του σώματος στις μέρες μας είναι μια νέα δεξιότητα που μπορεί να μοχλεύσει ένας άνθρωπος και να κερδίσει πράγματα στη ζωή του. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι, συνεχώς σου δείχνουν σημάδια για το πως νιώθουν και το πως σκέφτονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το να είσαι σε θέση να συνειδητοποιείς “τι σου λένε” χωρίς να σου το πουν είναι κάτι που θα σου γλιτώσει πολύ χρόνο, ενέργεια αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα των διαπροσωπικών σου σχέσεων.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard στη μη λεκτική επικοινωνία, δείχνει ότι στα πρώτα 5 λεπτά μπρούμε να “διαβάσουμε τους ανθρώπους” με 70% ακρίβεια. Παρόλο που μερικές φορές στο 30% κρύβονται τα μυστικά των ανθρώπων, το να μπορείς να ξέρεις τι σκέφτεται και πως νιώθει ο άλλος χωρίς να σου το πει είναι μια δεξιότητα που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε δύσκολες καταστάσεις και θα σε βοηθήσει στο να τελειοποιήσεις την επικοινωνία σου.

Πως οφελεί η τέχνη του να διαβάζεις πρακτικά τους άλλους

  1. Μπορείς να καταλαβαίνεις πότε και αν σου λέει κάποιος ψέματα
  2. Αναπτύσσονται όλες οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες
  3. Καταλαβαίνεις αν μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο
  4. Μπορείς να κλείσεις με ευκολία μεγαλύτερες δουλείες και να αυξήσεις το εισόδημα σου
  5. Βελτιώνεις τη δική σου παρουσία στον χώρο χρησιμοποιόντας σωστές τεχνικές της γλώσσας του σώματος

Σε γενικές γραμμές θα βελτιωθεί το παρουσιαστικό σου και στον κόσμο που ζούμε το πως κινείται κάποιος στο χώρο μπορεί να του δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Αν θες να μάθεις να διαβάζεις σωστά τους ανθρώπους, πρέπει να ξέρεις σε πρώτο επίπεδο δύο κανόνες.

  1. Περίπου το 60% του νοήματος που θέλει να δώσει κάποιος κρύβεται στη γλώσσα του σώματος.
  2. Μία λέξη ή μία έκφραση από μόνα τους μπορεί να έχουν πολλές σημασίες ή και καμία σημασία. Το περιεχόμενο δεν είναι τίποτα χωρίς το πλαίσιο.

Είναι λάθος να ερμηνεύσει κανείς μια μεμονωμένη λέξη ή έκφραση και να βγάλει συμπέρασμα. Ο εγκέφαλος μας αρέσκεται να βγάζει γρήγορα συμπεράσματα, όμως η ανθρώπινη επικοινωνία και το συναίσθημα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αν θέλεις να τελειοποιήσεις την τέχνη του πως να διαβάζεις τους ανθρώπους μην υποπίπτεις στο λάθος του να βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα.

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολλές χειρονομίες και άλλοι που αποφεύγουν τις χειρονομίες. Το να ερμηνεύεις ξεχωριστά εκτός πλαισίου πάντα δίνει λανθασμένα αποτελέσματα. Ο κανόνας νούμερο #2 που αναφέραμε πιο πριν λέει ότι το περιεχόμενο δεν είναι τίποτα χωρίς το πλαίσιο. Μην το ξεχνάτε αυτό.

Οπότε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις, στο επόμενο μέρος του άρθρου, θα σου πω από που να ξεκινήσεις και μετά θα σου δείξω τα 3 μέρη του σώματος που πρέπει να επικεντρωθείς ώστε να διαβάζεις τους ανθρώπους σαν πράκτορας του FBI.

Πως να διαβάζεις τους ανθρώπους

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό μας λέει η LaRae Quy πρώην πράκτορας του FBI.

Πρέπει να επικεντρωθείς και να εξετάσεις το πως αλλάζουν οι χειρονομίες και οι εκφράσεις των ανθρώπων και όχι να δίνεις νόημα σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Παρατήρησε δηλαδή το πως αλλάζει το περιεχόμενο μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο! Βλέποντας το πλαίσιο και τη γλώσσα του σώματος, ακόμα και χωρίς ήχο καταλαβαίνεις το πως μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος. Πριν όμως πάμε στην παρατήρηση που είναι και το κλειδί στην όλη υπόθεση, υπάρχει κάτι άλλο πιο σημαντικό που πρέπει να εξετάσουμε αν θέλουμε να διαβάζουμε σωστά τους άλλους.

0. Παρατήρησε πρώτα τον εαυτό σου

Είναι φυσικά το να διαβάζουμε τον εαυτό μας έτσι; Δεν θα ήταν φυσιολογικό να παρατηρούμε τους άλλους και να μαθαίνουμε για τους άλλους χωρίς να ξέρουμε πρώτα τι κάνει ο εαυτός μας. Πως γίνεται να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας χωρίς προσθήκη κάμερας μπορεί να αναρωτιέστε.

Έχει να κάνει με τη φαντασία και τη συνειδητότητα. Φανταστείτε τον χώρο από πανοραμική άποψη και δείτε τον εαυτό σας. Πως κάθετε και τι κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έπειτα παρατηρήστε πως νιώθετε στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Η Amy Cuddy μας δείχνει μέσα από αυτήν την ομιλία τα ευρήματα της έρευνας της σχετικά με το πως η φυσιολογία επηρεάζει την ψυχολογία. Θυμάμαι ότι αυτό το βίντεο είχε επηρεάσει αρκετά τη δική μου αυτογνωσία καθώς πριν από πέντε,έξι χρόνια πίστευα ότι μόνο η ψυχολογία επηρεάζει τη φυσιολογία.

Related Article: Πως να χάσεις κιλά – Ο Απόλυτος Οδηγός!

Κατανοόντας τις πληροφορίες που έχει το βίντεο αυτό θα είστε σε θέση να παρατηρείτε περισσότερο τον εαυτό σας με περισσότερη συνείδηση. Μετά από αυτήν τη φάση θα σας είναι πιο εύκολο να διακρίνετε πως αισθάνονται οι άλλοι.

“Για να αποκτήσεις ετερογνωσία πρέπει να ξεκινήσεις με την αυτόγνωσία.” – Terry Hatziieremias

Γλώσσα του σώματος

1. Τα χέρια

Υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις μεταξύ χεριών και εγκεφάλου από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε ο εγκέφαλος μας και τα χέρια μας να επικοινωνούν άψογα οπότε απο τις διάφορες αλληλουχίες κινήσεων στα χέρια μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το πως νιώθει και σκέφτεται κάποιος.

Μερικά παραδείγματα από χειρονομίες είναι:

1. Το ακούμπημα των δαχτύλων μας. Αυτή η στάση δείχνει κυριαρχία και ότι είμαστε σίγουροι για τις σκέψεις μας. Θα την δείτε σε πολιτικούς και ηγέτες γενικότερα.

2. Σφίξιμο των χεριών. Όταν ένας άνθρωπος σφίγγει τα χέρια του ή το χέρι του και παράλληλα το κρύβει ή το προεκτείνει πιο μακριά από το σώμα του, αυτό δείχνει νεύρα ή ακόμα και ότι έχει βγει άγχος στο σώμα του.

3. Το δάχτυλο δείκτης ακουμπά το πλαινό μέρος του προσώπου. Δείχνει ότι ένας άνθρωπος είναι σκεπτικός σε αυτά που ακούει και μάλλον δεν τα πιστεύει όλα 100%.

2. Tα μάτια

Αυτό που πρέπει να παρατηρήσετε είναι η κατεύθυνση των ματιών. Παρακάτω θα σας πω τι πρέπει να ξέρετε για να διαβάζετε με τη μία κάποιον απλά και μόνο βλέποντας τα μάτια του.

Α. Πάνω αριστερά

Αν σε μια συζήτηση ο ένας μιλάει και ο άλλος κοιτάει πάνω αριστερά, τότε αυτό σημαίνει πως τραβάει πληροφορίες από το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου του το οποίο έχει σχέση με τη φαντασία. Εύκολα καταλαβαίνουμε αν κάποιος λέει ψέματα όταν κοιτάει πάνω αριστερά.

Β. Πάνω δεξιά

Πάνω και δεξιά κοιτάει κάποιος όταν προσπαθεί να θυμηθεί κάτι που έγινε. Πάνω και ελαφρώς δεξιά. Κάνετε αυτό το πείραμα με κάποιον φίλο σας. Ρωτήστε τι έφαγε χθες το βράδυ. Αν λέει ψέματα γιατί θέλει να κρύψει το γεγονός ότι έφαγε λάθος θα κοιτάξει πάνω αριστερά, αν λέει αλήθεια και προσπαθεί να θυμηθεί την πληροφορία θα κοιτάξει πάνω και ελαφρώς δεξιά!

Γ. Μέση και αριστερά, Μέση και δεξιά

Η μέση έχει να κάνει με τους ήχους. Μέση και αριστερά κοιτάει κάποιος που προσπαθεί να φτιάξει έναν ήχο εκείνη τη στιγμή, ενώ μέση και δεξιά κάποιος που προσπαθεί να θυμηθεί έναν ήχο που άκουσε πρόσφατα.

Related Article: Πως να έλξεις τα σωστά άτομα! (Χωρίς Προσπάθεια)

Δ. Κάτω και αριστερά

Κάτω και αριστερά κοιτάει κάποιος όταν προσπαθεί να θυμηθεί ή βιώνει εκείνη τη στιγμή ένα συναίσθημα μάλλον αρνητικό. Αν το βλέμμα του συνοδέυεται και με χέρια στο πρόσωπο ενώ κάθεται τότε μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι και βαριέται αλλά και θυμάται κάποιο συναίσθημα.

Ε. Κάτω και δεξιά

Τέλος κάτω και δεξιά κοιτάει κάποιος όταν έχει συνομιλία με τον εαυτό του! Όταν κάποιος κάνει ασυνείδητη αυτο-ομιλία, κοιτάει προς εκείνη την κατεύθυνση!

3. Το στήθος και τα πόδια

Οι πατούσες είναι το πιο “ειλικρινές” μέρος του σώματος σχετικά με το πως να διαβάσεις πρακτικά τον άλλον. Εκεί που δείχνουν οι πατούσες αλλά και το στήθος εκεί είναι η προσοχή του ατόμου.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι η μύτη του παπουτσιού του άντρα δείχνει σε εντελώς διαφορετική κατέυθυνση από αυτήν της γυναίκας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άντρας φαίνεται να θέλει να φύγει από τη συζήτηση.

Επίλογος

Η γλώσσα του σώματος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική που την μελετούν εδώ και πολλά χρόνια οι επικοινωνιολόγοι που βρίσκονται πίσω από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα. Το ενδιαφέρον είναι πως ο καθένας με λίγη συνειδητότητα και λίγη παρατήρηση μπορεί να μάθει πολλά για τους άλλους και φυσικά και τον εαυτό του.

Στην επιτυχία σου,

Λευτέρης (Terry) Χατζηιερεμίας

Δημιουργός του Online Course: Morning Energy

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και η αυτοπεποίθηση σου έχω κάτι για σένα. Έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σε μορφή βίντεο που εξηγεί ακριβώς το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και τι να κάνεις για να την ελέγξεις και να την αυξήσεις! Πάρ’το δωρεάν στο www.morning.gr

Αν έχεις την όρεξη και θέλεις να συμπληρώσεις κάτι, παρακαλώ, στα σχόλια από κάτω!

Επίσης μη ξεχάσεις να κάνεις Like στη σελίδα στο Facebook, να μπεις στην κοινότητα στο Facebook Group και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΙΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:

Τα μυστικά του χρήματος και του πλούτου που δεν θέλουν να ξέρουμε! Η σειρά είναι σε βίντεο και από τη στιγμή που βάζεις τα στοιχεία σου παρακάτω, έρχεται στο email που δίνεις το πρώτο βίντεο. Είναι εντελώς δωρεάν και έχει βοηθήσει πάνω από 5000 Έλληνες. Συμπλήρωσε τη φόρμα με τα αληθινά σου στοιχεία και πάρε σήμερα κιόλας δωρεάν πρόσβαση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Eleftheros+

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο private forum του Terry Hatziieremias και γράψε αυτό που σκέφτεσαι με άνεση και απόλυτη ελευθερία. Πάτησε το κουμπί και κάνε την εγγραφή σου εντελώς δωρεάν!

TERRY ON X

Twitter: @hatziieremias

TERRY ON INSTAGRAM

Instagram Handle: @terryhatziieremias_official

περισσοτερα αρθρα

Scroll to Top
τι αποτελεσμα θελεισ να πετυχεισ σημερα;

κλείσε μια συνεδρία coaching μαζί μου σήμερα