Terry Hatziieremias Experience

Terry Hatziieremias

Πως να κάνεις τον τέλειο ύπνο

Μάυροι κύκλοι κάτω απ’τα μάτια! Κουρασμένο και πιασμένο σώμα, κακή εγκεφαλική λειτουργία. Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Μειωμένη τεστοστερόνη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι που δεν επενδύουν το χρόνο τους στον ύπνο.

Όλοι ξέρουμε πάνω κάτω ότι ο καλός ύπνος ωφελεί όλους τους τομείς της ζωής μας. Αυτό όμως που πολλοί δε γνωρίζουμε, είναι το πως να κάνουμε τον τέλειο ύπνο συνήθεια! Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και πράξης που πρέπει να ακολουθήσουμε και να υιοθετήσουμε, ώστε να κάνουμε τον τέλειο ύπνο συνήθεια και σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό θα σας πω ακριβώς τι να προσέξεις για να κάνεις τον τέλειο ύπνο συνήθεια, γι’αυτό διάβασε το όλο!

Το πρόβλημα με τον ύπνο ξεκινά με το ότι τον έχουμε χαμηλά στις προτεραιότητες μας. Υπάρχουν 100 άλλα πράγματα που προτιμούμε να κάνουμε από το να κοιμηθούμε έτσι; Έτσι σκεφτόμουν και εγώ πριν πάθω υπερκόπωση! Οπότε σε πρώτο επίπεδο αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι η προσέγγιση μας στο θέμα του ύπνου. Πρέπει να είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμα μας!

Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου

Ο ύπνος είναι μακράν ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που οφελούν τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας και τα οφέλη του είναι αναρίθμητα. Παρόλο που ακόμα δε γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα οφέλη του ή ακόμα γιατί ο άνθρωπος πρέπει να κοιμάται σε πρώτο επίπεδο, θα συμφωνείσετε στο ότι ένας πολύ καλός ύπνος είναι γιατρικό. Ενδεικτικά θα παραθέσω 5 σημαντικές λειτουργίες του ύπνου:

  1. Ο ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
  2. Ισορροπούν οι ορμόνες που ευθύνονται για τη σωστή διατήρηση του σωματικού μας βάρους
  3. Ισορροπεί την ινσουλίνη και κατ’επέκταση το ζάχαρο στο άιμα
  4. Συμβάλλει στην ευεξία του σώματος και στην αντιγύρανση
  5. Bελτιώνει τις συνδέσεις των νευρώνων μέσα στον εγκέφαλο
  6. BONUS Γινόμαστε πιο όμορφοι στο πρόσωπο γιατί επιτυγχάνεται αναδόμηση του δέρματος

“Το σώμα μας είναι η πιο εκλεπτυσμένη τεχνολογία αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.”

Για να μπορέσουμε όμως να το διατηρήσουμε και να ζήσουμε πολλά χρόνια, χρειάζεται να κοιμόμαστε ποιοτικά. Ο ύπνος είναι πολύ βασικός και καθορίζει και το πόσο θα ζήσουμε, αλλά και το πόσο ποιοτικά θα ζήσουμε και παρακάτω θα σου πω τα 7 Tips για να κάνεις τον τέλειο ύπνο.

Πως να κάνεις τον τέλειο ύπνο και να αποφύγεις την υπερκόπωση

Ο τέλειος ύπνος μπορεί να γίνει συνήθεια. Φτανταστείτε κάθε μέρα να κάνετε τέλειο ύπνο! Τι όφελος θα είχε κάτι τέτοιο στην υγεία σας και την καριέρα σας. Αναλογιστείτε να παίρνατε κάθε φορά σωστές αποφάσεις. Πόσο θα βοηθούσε κάτι τέτοιο τη ζωή σας;

1. Καθόρισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα κοιμάσαι

Αυτό ίσως να είναι το πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα, αλλά είναι και το πιο σημαντικό. Τώρα ξέρω θα σκεφτείτε ότι δε γίνεται, έχω πολύ δουλειά, έχω παιδιά, έχω φίλους πρέπει να βγάλω περισσότερα χρήματα. Θα σας πρότεινα λοιπόν να κοιτάξετε λίγο πιο πάνω τα οφέλη του ύπνου και έπειτα να φανταστείτε ότι ξυπνήσατε και κάνατε τον τέλειο ύπνο.

Φανταστείτε λοιπόν ότι μόλις σηκωθήκατε απ’το κρεβάτι και δεν έχετε κανέναν πόνο στο σώμα σας! Έχετε διάθεση για πλάκα και η ενέργεια ρέει σωστά στο σώμα. Η ψυχολογία σας είναι σταθερή και είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε μια υπέροχη μέρα.

Αυτά όλα είναι εφικτά αλλά και διατηρήσιμα μόνο όταν κάνουμε τον ύπνο συνήθεια. Να πούμε και ένα παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που απεβίωσε στα 99 του χρόνια έχει πει σε συνέντευξη ότι δεν έχασε ποτέ τον ύπνο του. Επίσης δεν άφηνε να τον αγχόσουν. Στο κρεβάτι έπεφτε πάντα χωρίς να σκέφτεται προβλήματα και χωρίς ανησυχίες.

Tip: Η ώρα που θα καθορίσεις να είναι το πολύ ως τις 11 το χειμώνα. Αν ο ήλιος πέφτει στις 8, 3 ώρες μετά είναι καλά και θα έχεις και χρόνο να κάνεις κάτι παραπάνω που χρειάζεσαι, αν δε βλέπεις τηλεόραση.

2. Μη βλέπεις τις φωτεινές λυχνίες και κλείσε το κινητό

Εύκολο να το λες παρά να το κάνεις θα μου πεις. Μισή ώρα με μία ώρα πριν τον ύπνο μη βλέπεις φωτεινές λυχνίες. Ενοχλούν την μελατονίνη και αυτή ενοχλεί την ποιότητα στον ύπνο. Προσπάθησε οπότε τηλεόραση, υπολογιστή αλλά και κινητό να μην τα αντικρίσεις μισή με μία ώρα, πριν από την ώρα που καθόρισες στο βήμα #1.

Και κάτι άλλο για το κινητό. Κοίτα να το βάλεις στο Airplane Mode. Όχι στο αθόρυβο. Πολλοί έχουν δόνηση στο αθόρυβο και είναι σα να κοροιδεύουν τον εαυτό τους. Τα tweets, τα emails και τα notifications του Facebook ή του Viber δε θα τελειώσουν ποτέ.

Επίσης κάτι άλλο που δε θα τελειώσει είναι τα θελήματα των ανθρώπων. Αν μπορούσαν θα σε κρατούσαν ξύπνιοι κάθε μέρα για να τους ικανοποιείς τα θέλω τους. Οπότε, κινητό Off αν θες να πάρεις πίσω τη ζωή σου. Αν μπορείς πέτα το κιόλας!

Related Article: Πως οφελεί το διάβασμα στην ποιότητα της ζωής μας

3. Μείωσε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος πριν τον ύπνο

Έρευνες δείχνουν ότι το να μην είναι πολύ ζεστό το δωμάτιο σου κατά τη διάρκεια του ύπνου, βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του.

Κατά τη διάρκεια του REM ύπνου (Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα στάδια του ύπνου, κάποια στιγμή θα κάνω συγκεκριμένο άρθρο, ως τότε διαβάστε εδώ)  ο εγκέφαλος και πιο συγκεκριμένα ο υποθάλαμος σταματάει τη λειτουργία του για να ξεκουραστεί.

Μία από τις λειτουργίες του υποθαλάμου είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Σε εκείνη τη φάση παίζει ρόλο η αλληλεπίδραση της θερμοκρασία του σώματος μας και της θερμοκρασίας από το περιβάλλον μας. Πρέπει να είναι δομημένα ώστε να μας κρατούν σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Οπότε εμείς πρέπει να μην έχουμε πολύ ζεστό δωμάτιο και όχι πολλά ρούχα και κουβέρτες. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε όταν κοιμόμαστε είναι 15.5 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτήν τη θερμοκρασία επιτυγχάνεται ο τέλειος ύπνος. Δε ξυπνάμε και κάνουμε συνεχόμενο ύπνο που μας ξεκουράζει.

Επίσης κάτι που φαίνεται να βοηθάει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, είναι ζεστό μπάνιο (όχι καυτό) μία ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό εξατμίζεται από το δέρμα μας και έτσι διατηρείται η θερμοκρασία που θέλουμε.

Αγγλική Βιβλιογραφία:

www.tuck.com    www.sleep.org

4. Επένδυσε σε στρώμα, μαξιλάρια, παπλώματα και σεντόνια

Ο εξοπλισμός είναι πολύ σημαντικός σε όλα τα ζητήματα. Πάντα πρέπει να έχουμε τον καλύτερο εξοπλισμό και την καλύτερη τεχνολογία ώστε να γίνεται πιο εύκολη και πιο ποιοτική η ζωή μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ύπνο.

Για να κάνουμε τον τέλειο ύπνο συνήθεια, χρειαζόμαστε τον καλύτερο εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουμε λεφτά από την τσέπη μας για να επενδύσουμε στον εαυτό μας. Στρώμα, σεντόνια, μαξιλάρια, παπλώματα, κατωσέντονα, υποστρώματα, ηλεκτρικές κουβέρτες. Ας ξεκινήσουμε όμως με το πιο βασικό που είναι το στρώμα.

Στρώμα πρέπει να αλλάζουμε κάθε 10 χρόνια. Κάποιοι νομίζουν ότι το στρώμα είναι μια για πάντα. Όχι! Κάνετε έγκλημα στη φυσιολογία και στη ψυχολογία σας. Αγοράστε ένα καλό στρώμα και πετάξτε το μετά από 10 χρόνια.

Επίσης επενδύστε σε καλά μαξιλάρια, σεντόνια και πάπλωμα που είναι πολύ σημαντικά για τον χειμώνα. Όλα αυτά μαζί θα φτιάξουν ένα υπέροχο κλίμα στο δωμάτιο σας και η μέση σας, θα σας ευγνωμονεί. Α, και μη ξεχάσετε να τα αλλάζετε κάθε μία με δύο εβδομάδες ώστε να είναι πάντα καθαρό και φρέσκο το περιβάλλον σας!

5. Μην εργάζεστε στο κρεβάτι σας

Αυτή η συμβουλή είναι για τα άτομα που δουλεύουν από το σπίτι και για φοιτητές ή μαθητές που διαβάζουν στο σπίτι τους.

Μη διαβάζετε ή εργάζεστε στο κρεβάτι σας. Θα βγάλετε πρόβλημα με τη μέση σας και θα γίνετε αντιπαραγωγικοί. Το style του ξαπλώνω όπως να’ναι, η πλάτη δεν είναι ούτε κάθετη, ούτε οριζόντια και ο υπολογιστής στα πόδια, θα καταστρέψει τη στάση του σώματος σας.

Σα να μη φτάνει αυτό θα σας κάνει αντιπαραγωγικούς γιατί απλά δε θα μελετάτε σωστά. Το κρεβάτι είναι για ύπνο ή ξεκούραση και το γραφείο είναι για δουλειά. Ξεχωρίστε τα λίγο στο μυαλό σας γιατί υπάρχουν έρευνες που μιλούν για την αντιπαραγωγικότητα στο κρεβάτι και αποδυκνείουν ότι όντως έτσι είναι.

Επίσης ένα τελευταίο Tip είναι ότι αν κουραστήκατε από τη δουλειά στο γραφείο μην πέσετε στο κρεβάτι με τη μία. Αυτό που χρειάζεστε είναι μια επανεκκίνηση της φυσιολογίας σας. Αντί να πέσετε στο κρεβάτι κάντε διατάσεις ή λίγο foam roller ή μια βόλτα έξω από το σπίτι σας.

Ξαναυπενθιμίζω, το κρεβάτι είναι μόνο για ύπνο! Χρησιμοποιείστε το σωστά και αυτό θα βοηθήσεο το να γίνει ο τέλειος ύπνος, συνήθεια!

6. Προσοχή σε φαγητά και υγρά

Καφείνη, αλκοόλ ακόμα και νερό πριν τον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά. Ναι, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό στη μέρα μας, όχι όμως πριν τον ύπνο. Αυτό γιατί ενδέχεται να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να πάμε τουαλέτα. Αυτό είναι κάτι που δε θέλουμε γιατί θα σπάσει το εννιάωρο του τέλειου ύπνου.

Βλέπετε ο τέλειος ύπνος πρέπει να γίνει χωρίς διακοπές και διαλείμματα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο κόβουμε καφείνη, αλκοόλ 6 ώρες πριν τον ύπνο και το νερό σταδιακά δύο,τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Αντίστοιχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την τροφή. Δεν είναι το ίδιο να φάει κάποιος γύρο και να φάει κάποιος σαλάτα για βραδινό. Ο γύρος θα κάνει να διασπαστεί 3 χρόνια. Τι ύπνο να κάνει ένας που έφαγε γύρο και κατά τον ύπνο ο εγκέφαλος του πασχίζει να πετάξει έξω το δηλητήριο;

Κάθε φορά που τρώς κρέας καταβάλεις διπλή προσπάθεια και ενέργεια για να το διασπάσεις. Πριν τον ύπνο μάλιστα θα σε κάνει να ιδρώνεις, να έχεις κακή γεύση στο στόμα ακόμα και αν πλύνεις τα δόντια. Να έχεις κακή θερμοκρασία γιατί θα καταναλώνεις ενέργεια για να το διασπάσεις. Όλο το σύστημα σου θα ενεργοποιηθεί στο να διώξει τη βρωμιά που πήρες από το κρέας. Μην περιμένεις να κοιμηθείς σωστά όταν έχεις φάει κρέας.

7. Κάνε γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα έχει θετική συνεισφορά στον ποιοτικότερο ύπνο. Επίσης ποιος πιστεύεις ότι θα κοιμηθεί καλύτερα και στην ώρα του; Ένα άτομο που είχε σωματική δραστηριότητα και κουράστηκε στην προπόνηση του, ή ένα άτομο που όλη μέρα είχε καθιστική ζωή;

Αν μπορείς κάθε μέρα να πέφτεις στο κρεβάτι και να είσαι “πεθαμένος” από την κούραση κάν’το. Βασικά εύχομαι να το κάνεις γιατί μόνο τότε σημαίνει ότι ζεις τη ζωή σου στο 100%!

Tip: Μην κάνεις προπόνηση μετά τις 10 το βράδυ γιατί θα σου φέρει υπερένταση και θα κοιμηθείς μετά τη μία το ξημέρωμα! Ακόμα και η προπόνηση θέλει μέτρο.

Related Article: Προσωπική Ανάπτυξη – Ο Απόλυτος Οδηγός

Επίλογος

Αυτός ήταν ο απόλυτος οδηγός για να κάνεις τον τέλειο ύπνο συνήθεια. Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε το μια κοινοποίηση στο Facebook γιατί με βοηθάει πραγματικά! Επίσης αν έχεις κάτι να προσθέσεις, κάτι που εσύ κάνεις και έχει ως αποτέλεσμα τον τέλειο ύπνο, παρακαλώ πρόσθεσε το στα σχόλια από κάτω για να ξεκινήσει συζήτηση.

Στην επιτυχία σου,

Λευτέρης (Terry) Χατζηιερεμίας

Δημιουργός του Online Course: Morning Energy

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και η αυτοπεποίθηση σου έχω κάτι για σένα. Έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σε μορφή βίντεο που εξηγεί ακριβώς το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και τι να κάνεις για να την ελέγξεις και να την αυξήσεις! Πάρ’το δωρεάν στο www.morning.gr

Αν έχεις την όρεξη και θέλεις να συμπληρώσεις κάτι, παρακαλώ, στα σχόλια από κάτω!

Επίσης μη ξεχάσεις να κάνεις Like στη σελίδα στο Facebook, να μπεις στην κοινότητα στο Facebook Group και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΙΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:

Τα μυστικά του χρήματος και του πλούτου που δεν θέλουν να ξέρουμε! Η σειρά είναι σε βίντεο και από τη στιγμή που βάζεις τα στοιχεία σου παρακάτω, έρχεται στο email που δίνεις το πρώτο βίντεο. Είναι εντελώς δωρεάν και έχει βοηθήσει πάνω από 5000 Έλληνες. Συμπλήρωσε τη φόρμα με τα αληθινά σου στοιχεία και πάρε σήμερα κιόλας δωρεάν πρόσβαση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Eleftheros+

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο private forum του Terry Hatziieremias και γράψε αυτό που σκέφτεσαι με άνεση και απόλυτη ελευθερία. Πάτησε το κουμπί και κάνε την εγγραφή σου εντελώς δωρεάν!

TERRY ON X

Twitter: @hatziieremias

TERRY ON INSTAGRAM

Instagram Handle: @terryhatziieremias_official

περισσοτερα αρθρα

Scroll to Top
τι αποτελεσμα θελεισ να πετυχεισ σημερα;

κλείσε μια συνεδρία coaching μαζί μου σήμερα