Η τελειομανία έρχεται σε διαφορετικές γεύσεις, κάθε μία γεύση φέρνει και διαφορετικά προβλήματα. Κάποια προβλήματα μπορεί να είναι σημαντικότερα από άλλα, όμως καμιά εκδοχή τελειομανίας δεν είναι για καλό. Υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες που δείχνουν ότι η τελειομανία συσχετίζεται με κατάθλιψη, ανησυχία, διατροφικές διαταραχές και άλλες ψυχικές παθήσεις.
Πως ορίζεται όμως η τελειομανία;
Τελειομανία είναι η ανάγκη κάποιου να είναι ή να φαίνεται τέλειος. Οι τελειομανοίς πολλές φορές δίνουν τεράστια βάση στο περιτύλιγμα και αφήνουν την ουσία! Τελειομανής θεωρείται ένας άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί κάτι πέραν του τέλειου. Στην ψυχολογία, η τελειομανία είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας και το άτομο που έχει τελειομανία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια του για άψογη συμπεριφορά, την θέσπιση υψηλών ιδανικών που όμως συνοδεύονται από υπερβολικές αυτο-αξιολογήσεις και ανησυχία για τις αξιολογήσεις των άλλων.
Πόσα είδη τελειομανίας υπάρχουν;
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο είδη τελειομανίας. Το ένα έχει να κάνει με την σχέση που έχει ο άνθρωπος με τον εαυτό του και το άλλο έχει να κάνει με τη σχέση που έχει ο άνθρωπος με τους άλλους. Εμείς στο σημερινό βίντεο θα ασχοληθούμε με το πρώτο είδος.
Ο Γιάννης είναι δημόσιος ομιλητής και τον κάλεσαν να μιλήσει σε ένα vip σεμινάριο με 2000 άτομα. Προετοιμάζει τον λόγο του πάνω από 4 μήνες γι’αυτό το σεμινάριο. Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται πιθανοί πελάτες που θα αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν. Από μια απλή ομιλία μιας ώρας παίζεται η καριέρα του οπότε φυσικά και θέλει να είναι τέλειος.
Από την άλλη μεριά στο ίδιο σεμινάριο θα δώσει λόγο ο καλύτερος ομιλιτής της κατηγορίας. Είναι ήρεμος, κουλ. Από μέσα του πηγάζει η επιτυχία χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Τα 2000 άτομα του φαίνονται παιχνιδάκι. Τον προηγούμενο μήνα έδωσε ομιλία στο εξωτερικό μπροστά σε 20.000 άτομα!
Με το πέρας του σεμιναρίου και οι δύο ήταν καλοί. πολύ καλοί! Ο ένας όμως ήταν τέλειος. Φαντάζεστε ποιος; Και οι δύο είπαν καλές ιστορίες, και οι δύο δώσαν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Υπήρχε όμως μια διαφορά σε σχέση με τη διαδραστικότητα του κοινού.
Ο Γιάννης έχασε τη μάχη. Δεν έκανε ούτε μια ερώτηση στα άτομα από κάτω. Το κοινό απλά τον παρακολουθούσε, λες και έβλεπε κινηματογράφο και ήταν φυσικό να βαρεθούν. Δεν έπαιξε μαζί τους, δεν απόλαυσε τον χρόνο του στη σκηνή γιατί ήταν πολύ αφοσιομένος στο να μην κάνει κάποιο λάθος. Να είναι δηλαδή τέλειος.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ατόμου υψηλών επιδόσεων και του τελειομανή;
Με μία φράση, το πως αντιλαμβάνεται κάποιος την αποτυχία. Και γενικά παίζει πολύ ρόλο στην επιτυχία τι διάσταση δίνουμε στις αποτυχίες μας. Για παράδειγμα, ο τελειομανής δεν αντέχει την αποτυχία. Φοβάται την αποτυχία. Σιχαίνεται να βλέπει τον εαυτό του με την πιθανότητα της αποτυχίας. Γι’αυτό και προσπαθεί να κάνει κάτι τέλειο.
Θεωρεί ότι ο λόγος που τον αποδέχονται οι άνθρωποι είναι γιατί είναι φαινομενικά τέλειος και ότι αν μια μέρα δε θα είναι, θα τον επικρίνουν και θα τον παρατήσουν. Και η πλάκα είναι ότι έχει δίκιο. Οι άνθρωποι είναι όπως τους μάθεις. Μπορείς να τους μάθεις πως να σε βλέπουν.
Αν τους δίνεις πάντα το τέλειο από άποψη ομορφιάς ας πούμε, θα ξεκινήσουν να συνηθίζουν και να εκτιμούν αυτό. Αν τους δίνεις όμως το πραγματικό, το αυθεντικό, θα ξεκινήσουν να εκτιμούν αντίστοιχα αυτό και όχι το φαινομικά τέλειο. Έχει να κάνει με το τι τροφή εσύ δίνεις!
Από την άλλη μεριά το άτομο που έχει υψηλές επιδόσεις στη ζωή, ο high performer, συνειδητοποιεί πολύ σωστά τρία απλά πράγματα και είναι ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό του.
Τρία πράγματα που συνειδητοποιούν οι high-performers
Νούμερο ένα. Η αποτυχία είναι μέρος της εξίσωσης της επιτυχίας.
Χωρίς αυτήν η επιτυχία είναι ανέφικτη και ανούσια. Όσο πιο πολύ γεύεσαι την πίκρα της αποτυχίας, τόσο πιο γλυκιά θα σου φανεί η επιτυχία.
Νούμερο δύο. Κανένας άνθρωπος δεν νοιάζεται.
Οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά προβλήματα για να ασχοληθούν με τον αποτυγχάνεις ή αν πετυχαίνεις. Όλοι οι άνθρωποι νοιάζονται για τους εαυτούς τους και έτσι πρέπει να είναι. Στο τέλος της μέρας αν ένας άνθρωπος έχει τον χρόνο για να μιλήσει για τις αποτυχίες κάποιου άλλου εκτός του εαυτού του, είναι γιατί ο ίδιος είναι αποτυχημένος. Για τον άνθρωπο υψηλών επιδόσεων δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε αυτή τη ζωή.
Και το τρίτο είναι ότι δεν υπάρχει τελειομανία.
Τα άτομα που γνωρίζουν από ψυχολογία και εφαρμόζουν τις αρχές της ψυχολογίας στη ζωή τους ξέρουν ότι η τελειομανία είναι απλά ένας μύθος, ένας φόβος που πρέπει να ξεπεράσουν αν θέλουν να πετύχουν περισσότερα.
Έχει βρεθεί ότι η ίδια ρίζα από την οποία προέρχεται η τελειομανία συσχετίζεται με την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές ακόμα και με την αυτοκτονία.
Η τελειομανία είναι πολύ περισσότερο από την πίεση του να επιτευχθούν οι στόχοι και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε καλά αυτό.
Είναι η αντανάκλαση ενός ανθρώπου στον καθρεύτη που είναι πνιγμένος από ανησυχία, άγχος και φόβους. Μακροπρόθεσμα όλα αυτά συντελούν σε μια κακής ποιότητας ζωή.
Είναι πολύ ενδιαφέρον πως από ένα απλό πράγμα όπως η μανία της τελειότητας, μπορεί να σου καταστραφεί όλη η ζωή. Οι άνθρωποι καλούνται να δουλέψουν με τον εαυτό τους πάνω στο θέμα της τελειομανίας και του φόβου που κρύβεται από πίσω.
“Πρέπει να κατακτήσουμε τους φόβους μας και όχι να ζούμε στην σκιά τους”
Kαι τότε είναι που βρισκόμαστε σε φάση προσωπικής ανάπτυξης. Αν σου άρεσε το βίντεο αυτό, θέλω να κάνεις δύο απλά πράγματα. Νούμερο ένα να το κάνεις κοινοποίηση ώστε να το δουν και περισσότεροι άνθρωποι, και νούμερο δύο να μπεις στο www.terry.gr/10steps και να πάρεις το δωρεάν ebook που έγραψα για σένα. Ονομάζεται, τα 10 βήματα της δικής σου επιτυχίας.
Και αν είσαι καινούριος εδώ, μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο κανάλι και να αφήσεις την ερώτηση σου από κάτω με το τι θες να κάνω σε άλλο βίντεο! Να σαι καλά τα λέμε στο επόμενο!
Related Article: Λίστα με τις Τop10 Φοβίες
Στην επιτυχία σου,
Λευτέρης (Terry) Χατζηιερεμίας
Δημιουργός του Online Course: Morning Energy
Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και η αυτοπεποίθηση σου έχω κάτι για σένα. Έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σε μορφή βίντεο που εξηγεί ακριβώς το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και τι να κάνεις για να την ελέγξεις και να την αυξήσεις! Πάρ’το δωρεάν στο www.morning.gr
Αν έχεις την όρεξη και θέλεις να συμπληρώσεις κάτι, παρακαλώ, στα σχόλια από κάτω!
Επίσης μη ξεχάσεις να κάνεις Like στη σελίδα στο Facebook, να μπεις στην κοινότητα στο Facebook Group και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube.