Αυτό το άρθρο ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά άρθρα που θα διαβάσεις. Διαβάζοντας το άρθρο αυτό σήμερα θα μάθεις τι είναι το χρήμα, τι είναι ο πληθωρισμός, και τι είναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Όχι μόνο θα σου πω τι είναι το bitcoin ακριβώς, αλλά θα μάθεις και πως λειτουργεί η όλη κατάσταση με τα κρυπτονομίσματα καθώς επίσης και τι πρέπει εσύ να κάνεις και να ξέρεις σε όλη αυτήν την ιστορία.
Αρχικά να ξεκινήσω με το να συστηθώ. Ονομάζομαι Λευτέρης (Terry) Χατζηιερεμίας όπως θα δείς και στο βίντεο μου και είμαι High Performance και Online Marketing Coach. Αυτό σημαίνει ότι βοηθώ τα άτομα που ενδιαφέρονται να πετύχουν περισσότερα στη ζωή τους ή στο μάρκετινγκ τους εν ολίγης.
Μπορείς να δεις μάθεις περισσότερα για μένα παρακολουθώντας το κανάλι μου στο YouTube αλλά και πιο σημαντικά το παρακάτω βίντεο.
Σε πρώτη φάση δεν έχω κάποια τρομερή αρμοδιότητα να εκφέρω γνώμη για το bitcoin εκτός του ότι μπορούμε να συναλλασόμαστε με bitcoin διαδικτυακά. Αλλά επειδή όλοι έχουμε μια γνώμη και τυγχάνει να γράφω άρθρα σε αυτό το blog, σήμερα θα γράψω την άποψη μου για το σύστημα του bitcoin.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε σε πρώτο επίπεδο δεν είναι το “τι είναι το bitcoin”. Είναι το “τι είναι το χρήμα”. Πάμε να ξεκινήσουμε!
Τι είναι το χρήμα
Το χρήμα είναι απλά ένα μέσο συναλλαγής και βασικά ένα σύστημα συνεννόησης. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο στο μυαλό μας το τι ακριβώς είναι το χρήμα γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό. Παρακάτω θα σου δείξω ότι το χρήμα μπορεί να έχει πολλές μορφές όπως και είχε στο παρελθόν.
Στα παλιά χρόνια ανταλλάσαμε μπανάνες με φυστίκια. Είδος με είδος. Όμως κάποιοι έκλεβαν στις ανταλλαγές τους ή δεν ήταν εύκολο να καθορίσουμε την ακριβή αξία. Επίσης κάποιοι πάντα χρωστούσαν. Οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να βάλουμε κάτι άλλο για μέσο συνναλαγής και αποπληρωμής χρεών. Στις αρχές βάλαμε σπάνια όστρακα! Ενδιαφέρον έτσι; Τα όστρακα ήταν η πρώτη μορφή “χρήματος”.
Στη συνέχεια αλλάξαμε τα όστρακα και βάλαμε μεταλεύματα, τα οποία είχαν κάποια εσωτερική αξία. Ο χρυσός για παράδειγμα που είναι μετάλευμα, δεν είναι άπειρα διαθέσιμος στη Γη, οπότε όντως υπήρχε αξία σε εκείνες τις μορφές χρήματος.
Οι άνθρωποι όμως, αρέσκονταν πολύ στην όψη του χρυσού και δεν ήθελαν να τον δίνουν για να παίρνουν πατάτες. Έγιναν δηλαδή έξυπνοι, αλλά πάντα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος. Στην προκειμένη περίπτωση ο πιο έξυπνος ήταν το κράτος. Το οποίο κράτος συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι θα ήταν δεκτικοί στο να βγάλουν το χρυσό από την έννοια του “χρήματος” και να βάλουν κάτι άλλο, και έτσι και έγινε.
Τι είναι πληθωρισμός
Αυτό το κάτι άλλο ήταν το κοινό μας χαρτί! Κοιτάξτε όμως το πρόβλημα που δημιουργείται με το χαρτί. Επειδή είναι απλά χαρτί, δηλαδή έχει πολύ χαμηλή αξία, αποκτάει πληθωρισμό. Δηλαδή χάνει την αξία του. Πληθωρισμός είναι όταν το χρήμα χάνει την αξία του και όταν οι τιμές αυξάνονται και μετριέται ποσοστιαία σε διάστημα ενός έτους. (Παράδειγμα: 5% πληθωρισμός για το 2017. Για το έτος 2017 τα λεφτά χάσαν 5% της αξία τους.)
Γενικά στις οικονομίες είναι πάντα καλό να υπάρχει λίγος πληθωρισμός. Σε περόδους πολέμων ας πούμε υπάρχει πολύ μεγάλος πληθωρισμός και αυτό γιατί τα τρόφιμα γίνονται πολύ πιο χρήσιμα από τα χρήματα. Αλλάζει η ισορροπία προσφοράς ζήτησης δηλαδή και έτσι αυξάνονται οι τιμές, και έτσι λέμε ότι έχουμε πληθωρισμό.
Επίλογος
Πλέον λοιπόν γνωρίζουμε ότι το χρήμα μπορεί να έχει πολλές μορφές και ότι τα λεφτά χάνουν αξία. Παλιά χρήμα ονομάζαμε όστρακα, μετά μεταλεύματα και χρυσό. Σήμερα χρήμα ονομάζουμε χαρτί και νομίσματα. Τα νομίσματα αυτά “κοστίζουν” 0,03 λεπτά το καθένα για το κράτος. Το νόμισμα όμως μπορεί να λέει πάνω 1Ευρώ! Εδώ έρχεται η δύναμη που έχει το κράτος σε τέτοια ζητήματα.